Houten vloer Bakkerij

Werkwijze houten vloer maken:

In dit geval heb ik de parketvloer voor de bakkerij genomen om uit te leggen. Deze latjes zijn iets breder dan die ik voor de hal en de bibliotheek heb gebruikt. Je maakt latjes van 10 cm omdat ik in dit geval uit gegaan ben van een normale houten vloer en dit heb omgerekend.

Wat heb je nodig: voldoende houten latjes, houtlijm, snijlineaal, potlood, oud kwastje, hobbymes, snijmat, schuurpapier en eventueel een blokje hout om te schuren. Ook handig is een laminaat kniptang.

CIMG1195.JPG   CIMG1193.JPG

Voor een patroon in de vloer heb ik hier gebruik gemaakt van een sierlatje, welke je kan kopen in een goed gesorteerde poppenhuiswinkel, maar je kan natuurlijk ook zelf een patroon bedenken zoals ik in de vloer van de hal heb gedaan.

Teken het oppervlakte van de vloer over op een vel papier inclusief alle hoekjes. Knip deze uit en controleer of hij goed past.

Dan ga je de rand maken of je begint gewoon aan de vloer als je geen rand hebt. Zoals je hieronder ziet heb ik al een patroon uitgetekend en latjes geknipt voordat ik alles heb gelijmd, dit omdat ik in het midden het sierlatje wilde leggen in de vorm van een rechthoek.

Teken de vorm goed uit en meet alles goed na of het klopt en gelijk loopt. Dan is het een kwestie van lijmen en knippen, ik heb het in wildverband gelegd dat wil zeggen, wat er aan de ene kant afgaat, daar begin je de volgende rij mee.

 CIMG1194.JPG      

Zoals je ziet leg ik de sierrand pas op het laatst nadat de vloer geschuurd is. Wel pas ik de latjes regelmatig in om te kijken of het allemaal goed gaat. Vervolgens ga je alles door leggen en vul je het midden op. De vloer ziet er dan zo uit en is klaar om te schuren. 

     

Belangrijk is dat je hem wel even past voordat je hem gaat lakken want nu kan je hem nog eventueel wat aanpassen mocht hij ergens te strak liggen waardoor hij gaat bollen.

Na het schuren ziet de vloer er zo uit en kun je de sierrand erin lijmen.

     

Voor het aflakken gebruik ik gewone blanke matte parketlak. Lak de vloer 2 keer dan krijg je een mooi resultaat. Zo kun je een mooi vloertje maken zonder dat het veel geld kost.

 

 

 

 

terug naar workshopjes

Comments are closed.